Prenumerera!

Ravaged på Spotify

Ravaged på Spotify
Klicka på bilden för att lyssna på mitt band

Klicka på bilden för att komma till våran officiella hemsida!

Populära inlägg

GILLA PÅ FACEBOOK GENOM ATT KLICKA HÄR! Instagram Echoes Of My Thoughts Följ min blogg med Bloglovin

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *

Kommande gig med Ravaged

Roon Don L. Lee. Använder Blogger.
lördag 30 maj 2009

Du har alltid ett val att göra, i alla fall nästan alltid. Du kanske är en sådan som tror på ödet och litar blint på att du inte kan påverka något i ditt liv, så kan du påverka väldigt mycket själv. Allt beror på vad du väljer att göra i varje situation. Okej, vissa saker kan du inte påverka lika lätt såsom hur vädret ska bli eller när du ska dö, men annars kan du påverka väldigt mycket med dina egna val. Om det inte gäller ett val som du gör precis nu så finns det alltid en dag att gå tillbaka till för att komma till denna dag. Jag ska förklara detta lite närmare med några exempel:
Då vi i Sverige skulle rösta om Euron kunde du antingen välja att vara för eller emot, vilket inte är så svårt att förstå. Vet du inte vad du ska välja av dessa alternativ och avstår att rösta har du ändå valt. Det du har valt istället är att det inte spelar någon roll för dig om vi i framtiden kommer ha Euron som valuta eller inte. Hur du än ser på saken har du ändå gjort ett val att inte rösta.

Du kanske inte tror att du kan påverka hur länge du kommer leva, men det kan du. Bortsett från arvet (dina föräldrar har valt varandra, valt en dag att ha sex på, du kom först till ägget), så kan du på sikt påverka hur länge du lever. Detta gör du genom en god och sund livsstil. Väljer du att äta onyttig och fet mat, bli inaktiv och överviktig, missbruka, dricka alkohol samt nyttja tobak/snus m.m. påverkar du när du själv kommer att dö. Inget av ovanstående är bra för kroppen i stora mängder och du kan dö i alltifrån hjärtinfarkt till lungcancanser. Väljer du att inte leva sunt har du även på sikt valt när du kommer dö, eftersom att vi alla vet att exempelvis rökning är ett livsförkortande gift (Rökning dödar!).

Du kan inte välja att någon som dött ska börja leva igen men du kan välja att försöka rädda personen eller välja hur länge och djupt du ska sörja eller välja bort att leva själv.

Du inte kan välja att du ska kunna gå igen om du blivit lam efter en olycka, men du kan välja att vara glad åt allt annat du har, som man så lätt tar för givet.

När du vaknar på morgonen kan du också välja. Antingen njuter du av ännu en underbar dag och ser det positiva eller så väljer du att hitta allt det negativa.

Om du har tre olika saker du skulle vilja göra, men bara kommer hinna med två av dem, tvingas du välja bort något du vill, men du har fortfarande valt. De två sakerna du prioriterade före den tredje är något du själv har valt, även om du skulle vilja hinna med alla tre.

En kväll går du ut på krogen, träffar en person och ni blir förälskade, är det inte på grunda av ödet. Du valde just den krogen, att gå ut just den dagen, att köpa en drink just då och att prata med den personen av alla som fanns där. Personen du blir förälskad i har förmodligen gjort i stort sätt samma sak. Men då kanske du tänker; "jag gick ju dit bara för att..." men då har du ju också valt. Du gick dit eftersom förutsättningarna förändrades, det var för tråkigt på krogen du var på innan eller för dålig musik etc.

Det finns säkert fall där det är mindre lätt att kunna välja själv, där du blir beroende av hur andra väljer eller i vissa fall kanske du får kämpa för att få det du vill ha.
Om du känner att du inte kommer att lyckas så har du inte misslyckats i och med det. Du har bara valt att ge upp. Du kanske har andra eller sämre förutsättningar för att lyckas, men den dagen du slutar sträva och vägrar fortsätta har du ändå valt aktivt själv.

Det går att hålla på i alla evighet med att förklara hur ofta vi faktisk kan välja och påverka saker själva utan att vi tar åt oss den kraften. Oftast har du ändå en valmöjlighet om du tänker lite bredare... Du kanske kan bort det du vill ha och välja något annat som är minst lika bra?! Posted by Picasa

3 kommentarer:

Lätt ditt bästa inlägg! Mycket tänkvärda saker som jag själv grubblat på ett otal gånger i viss mån. Jag litar inte blint på ödet, men tror ändå på det till en stor del. Man väljer allt själv, absolut, men jag känner ofta att det är så många små detaljer som spelat in att det nästan är osannolika resor ibland. Kan faktiskt bli ett inlägg för egen del med en sammanfattning om såna tankar :) Men nå'n annan dag.
Tummen upp!

Tack så mycket för kommentaren!! :o)

Sv: Aa, beteendevetenskap är alltid intressant! Synd att det inte finns nån svarsfunktion på våra bloggar :/
Din översta bild äger för övrigt :P Undrar hur det skulle gå till om man klickar på ja?

Skicka en kommentar

Archives

Mina andra boggar

Etiketter