Prenumerera!

Ravaged på Spotify

Ravaged på Spotify
Klicka på bilden för att lyssna på mitt band

Klicka på bilden för att komma till våran officiella hemsida!

Populära inlägg

GILLA PÅ FACEBOOK GENOM ATT KLICKA HÄR! Instagram Echoes Of My Thoughts Följ min blogg med Bloglovin

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *

Kommande gig med Ravaged

Roon Don L. Lee. Använder Blogger.
lördag 27 oktober 2012
Skall börja med att nämna att en patient är otroligt mycket och att jag förmodligen kommer att missa en hel del saker i detta inlägget som ändå stämmer med verkligheten osv.

För det första så är en patient olika beroende på vem man frågar. För de som är mest centrala i sjukvården, alltså personalen och anhöriga, är en patient exakt så som det alltid skall vara. Där är en patient en människa som är i behov av vård av någon anledning, vars hälsa skall bevaras trots sjukdom, precis som integriteten, självbestämmandet och människovärdet. Att inte bli ett föremål som ingen direkt bryr sig om. Att få sin vård på ett säkert och evidens-baserat sätt. Att känna sig trygg då man vårdas i någon annans händer.

Frågar man istället personer som på något sätt har hand om att organisera sjukvården så är ordet patient en helt annan sak. Offentligt sett har dessa personer precis samma värderingar och åsikter som ovan, men i själva verket skiljer de sig ändå en del ifrån varandra. Dessa personer tycker nämligen att all offentlig sjukvård i första hand skall bestå av besparingar, nedskärningar, omflyttningar så att sjukvården hela tiden är så billig som möjligt, försämrar personalens förmåga att se hela människan. Det finns varken tid till att göra det och eftersom det finns för lite personal så finns det även ingen som kan göra dessa observationer heller. Visst är det sunt att tänka kostnadseffektivt, men eftersom forskningen går framåt, man kan bota mer och mer diagnoser så att medel-livslängden ökar, så rimmar det lite dåligt att det skall vara gratis. Vi som arbetar med sjukvård vill att patienten skall få det bästa. Personerna som styr våran budget menar istället att sjukvården skall vara så billig som möjligt. Man skickar iväg en patient på ultraljud istället för magnet-röntgen, för att denna undersökningen är billigare, för att nämna exempel.

Dessa personer ser även patienter som brickor i ett spel, precis som personalen, som man kan flytta hej vilt mellan sjukhus och avdelningar. Där försvinner både självbestämmandet, integriteten och människovärdet väldigt fort och lätt.

Som en liten slutkläm på detta så tänkte jag bara berätta min uppfattning om vart ordet "Patient" kommer ifrån. Jag tror nämligen att detta begrepp måste komma från England, och här är motiveringen.
En patient ligger på sjukhuset och väntar på läkaren. Personalen säger till honom "you have to be patient". Alltså kallar man patienterna för tålmodiga och det är ju precis så som dagens sjukvård fungerar. Man måste ha tålamod (om man inte är triagerad som röd, orange, MIG-bedömd eller IVA-patient exempelvis) för att man skall få sjukvård. Man måste vara tillräckligt frisk för att vara sjuk.

Dagens vårdgaranti är även den helt felaktig enligt min mening. Den handlar inte så mycket om garanterad vård, utan snarare om en garanterad väntetid innan läkaren är så illa tvungen att ge dig vård. Hur många får inte en tid till läkare inom 3 månader? Då menar jag alltså de personer som inte använder vårdgarantin på andra sjukhus eller är påstridiga om att få en tidigare tid i samband med att någon annan lämnat återbud. Åker du till akuten kan du få vänta cirka 12 timmar på läkaren (om du inte är döende) och på vårdcentralen skall en stressad läkare ge dig korrekt diagnos inom en orimlig tid på omkring 10-20 minuter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina andra boggar

Etiketter