Prenumerera!

Ravaged på Spotify

Ravaged på Spotify
Klicka på bilden för att lyssna på mitt band

Klicka på bilden för att komma till våran officiella hemsida!

Populära inlägg

GILLA PÅ FACEBOOK GENOM ATT KLICKA HÄR! Instagram Echoes Of My Thoughts Följ min blogg med Bloglovin

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *

Kommande gig med Ravaged

Roon Don L. Lee. Använder Blogger.
tisdag 22 mars 2011
Tagen av mig själv 2009.

Vi människor är väldigt snabba på att gruppera och sortera saker i våran omgivning. Det är en mekanism som fungerar ganska naturligt och sker ofta ganska omedvetet. Den rent psykologiska anledningen till att det är så beror på den rena enkelheten. Det är på något sätt lättare att ha en uppfattning om hur personer är över lag istället för att ha för många individuella uppfattningar om alla människor.

Om du skulle sortera alla människor helt individuellt i ditt minne efter alla deras egenskaper skulle det förmodligen bli ganska bökigt att hålla isär dem. Därför gör vi människor så att vi grupperar saker och lägger dem i fack. Alla blondiner, män, barn, polisbilar, kristna, hårdrockare och invandrare, för att ta några exempel, är på ett visst sätt beroende på vad man har för förutfattade meningar om dem innan man har träffat personen i fråga och skapat en egen uppfattning. Alltså är det lättare att veta hur dessa grupper, exempelvis blondiner, är, borde eller skall vara.

Utöver att vi sorterar människor, och andra saker, i fack redan i ett ganska tidigt stadie. Det räcker bara med att du ser en helt okänd person på stan så måste du bestämma dig för om det är en kvinna eller en man, för att veta hur du skall förhålla dig till denna person.

Förutom detta är vi även snabba på att bilda oss egna uppfattningar om våran omgivning utan att ha tagit reda på hur det verkligen ligger till. Vi är alla lite främlingsfientliga, fördomsfulla och i behov av ordning i våran omgivning. Därmed grupperar och tolkar vi saker för att kunna placera dem i minnet på rätt ställe och komma ihåg dem. Här är några små händelser där det kan hända att man är för snabb med att tolka saker man varseblir utan att egentligen ha en aning om dess bakgrund. Välkommen till verklighetens baksida:

En man som du anser vara fet svälter och har förlorat över 15 kg redan.

Pojken du sa var dum har inlärningssvårigheter och studerar 4 timmar varje natt.

Den flicka du sa var ful tillbringar timmar att sätta på smink i hopp om att folk kommer att gilla henne.

Pojken du tog krokben på, han blir misshandlad hemma.

Det är inte alltid folk är som du tror... Frågar man inte, får man ingenting veta heller.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina andra boggar

Etiketter