Prenumerera!

Ravaged på Spotify

Ravaged på Spotify
Klicka på bilden för att lyssna på mitt band

Klicka på bilden för att komma till våran officiella hemsida!

Populära inlägg

GILLA PÅ FACEBOOK GENOM ATT KLICKA HÄR! Instagram Echoes Of My Thoughts Följ min blogg med Bloglovin

Kontakta mig

Namn

E-post *

Meddelande *

Kommande gig med Ravaged

Roon Don L. Lee. Använder Blogger.
lördag 29 augusti 2009

Har nu tillägnat ett sommar på akuten, dock som undersköterska, men ändå väldigt roligt, givande och lärorikt, tillsammans med all trevlig och glad personal som ger en energi! (Det finns dessvärre arbetsplatser där professionell omvårdnad/sjukvård och glädje inte ska kombineras hos personalen, och framförallt professionen sjuksköterskor, vilket är helt sjukt).
Hur som helst så kommer det väldigt många olika typer av patienter på en dag, vilket inte är så konstigt egentligen.
Däremot förekommer det emellanåt att patienter kommer till akuten av underliga anledningar:

Ibland när man jobbar kommer det patienter med urinvägsinfektion eller djupa ventromboser via ambulans! Två tillstånd som inte är så allvarliga att en ambulans måste användas.
Ibland kommer det patienter som får vänta 2 timmar på doktorn i ett väntrum, (vilket iofs inte är någon lång tid i sjukvården), tröttnar och går utanför akutmottagningen, ringer en ambulans för att på så vis komma in fortare till doktorn.
Ibland kommer det patienter som hälsar på på akuten 3 gånger på två veckor för samma icke allvarliga symtom med ambulans, med motiveringen att det är billigare än att åka taxi.

Dessa exempel kanske låter lite knepiga, men faktum är att de alla har inträffat, och många av situationerna har upprepats flera gånger unde mina tre månader på akuten.
Personligen tycker jag det är obegripligt att man tar en ambulans när man har urinvägsinfektion eller av ren snålhet till att ringa taxi eller liknande istället. Det gör det inte! Det kostar samhället en massa pengar och dessutom människoliv i värsta fall att åka ambulans i onödan, eftersom någon annan blir lidande för din dumhet istället.
Att man sedan klagar över att man får vänta i 8 timmar på akuten, istället för att gå till vårdcentralen, så ska man inte heller klaga på att det går långsamt för att träffa en doktor. Alla patienter som kommer in till akuten får en färg enligt ett franskt system som kallas triagering, efter livshotande skador etc. Personligen anser jag att det är det bästa sättet att prioritera patienter på, eftersom det uppenbarligen finns så lite resurser att patieter ofta får vänta på att få vård allt för länge, oavsett diagnos. Eller tycker du kanske att man ska prioritera patienter efter kön, ålder, hudfärg, förmögenhet, längd, skönhet, nationallitet, vikt, färdsätt till akuten eller något annat? Förmodligen inser du att det bästa är att den som behöver mest akut hjälp också får den först.
En urinvägsinfektion bedöms inte som speciellt livshotande, vilket gör att de får vänta precis lika länge, oavsett om de åker med ambulans, rullstol, cykel, buss, taxi eller skateboard till akuten.

Så står det kanske dagen efter i tidningen något i stil med "Man avled i hjärtinfarkt p.g.a. brist på ambulanser". Du själv tänker säkert inte på att den ambulansen kunde åkt dit istället för att köra dig med urinvägsinfektion till akuten. Detta eftersom du av ren snålhet inte kan lägga runt 100:- på en bussresa tur och retur!

Klart att man får åka ambulans om man behöver, det är ju därför de finns. För alla de som behöver dem!
Det finns akutsjukvård och det finns AKUT sjukvård. Posted by Picasa

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Mina andra boggar

Etiketter